• Pohrajme sa s poéziou a prózou

          • Väčšina ľudí pri slove poézia má hneď pocit nudy. Prečo? Lebo im nič nehovorí a nikdy jej neprišli na chuť. To je ale škoda. Presvedčili sa o tom naši žiaci prvého stupňa, ktorí si dnešný deň užili naplno. Naštartovali v sebe tvorivé schopnosti a s nadšením sa vrhli do pripravených aktivít. Vyskúšali si rapovanie básní s rôznymi hudobnými sprievodmi, rýmovali, vyjadrovali svoje pocity, zahrali si netradičné rýmovacie BINGO, nechali "rozkvitnúť" rýmovaciu kvetinku, vytvorili si svoj vlastný LAPBOOK, zahrali si KAHOOT, písali hieroglyfy, lúštili hádanky, tvorili rozprávkovú pavučinu a mnoho iného. Tento deň bol obohatením nielen pre deti, ale aj pre nás. 

            Mgr. M. Tomčíková, Mgr. V. Chovancová 

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • Riaditeľstvo   ZŠ s MŠ Orlov   oznamuje, že v čase od 28.03.2024 – 02.04.2024 bude prevádzka ZŠ, MŠ, ŠKD a ŠJ zatvorená z dôvodu veľkonočných prázdnin.

            Prajeme všetkým krásne, pokojné a radostné veľkonočné sviatky!

          • Veľkonočné aranžovanie

          • K veľkonočným sviatkom patrí aj aranžovanie a zdobenie si domácnosti. Naše žiačky Rebeka Šimová a Viktória Knapíková zo 7.A si dnes vyskúšali aranžovať dekoráciu na stôl z prírodných materiálov v CVČ SL.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a Viktórii Knapíkovej blahoželáme k 3.miestu v súťaži.

            Mgr. M. Urdová

          • Deň s Andersenom

          • Noc s Andersenom je medzinárodné podujatie na podporu čítania, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena.

            Aj naša škola sa zapojila do tejto akcie.

            Veľkou mierou pri organizovaní pomohli žiaci 8. ročníka. Piataci, šiestaci, siedmaci súťažili v jednotlivých skupinách. Riešili rôzne úlohy, šifrovačky, skladačky, kvíz, no najviac sa tešili z hry Boum. Deti strávili nezabudnuteľný deň v škole plný čítania, zábavy, dobrodružstiev a súťaží. Veríme, že zážitky im pomôžu nadobudnúť pozitívny vzťah k čítaniu, ku knižniciam a zmysluplnému tráveniu voľného času.

            Šťastné tváre detí svedčili o výbornej atmosfére, ktorú sme spolu vytvorili.

             

            Ďakujeme všetkým!

             

            Mgr. Bibiána Kaletová

          • SVETOVÝ DEŇ VODY – 22. marec

          • SVETOVÝ DEŇ VODY – 22. marec 2024

            22.3. 2024 si aj naša škola pripomenula DEŇ VODY. Prvý Svetový deň vody sa uskutočnil 22.3.1993 a odvtedy je jeho cieľom neustále pripomínanie dôležitosti a významu vody a motivovanie ľudí k jej ochrane a šetreniu. Voda je najrozšírenejšou a najdôležitejšou látkou na svete, bez ktorej by život na Zemi nebol možný.

            Hneď po príchode do školy si žiaci pripli symbolické papierové kvapky vody. Na hodinách biológie a chémie sme si zopakovali, čo sme sa o vode už učili, o vlastnostiach, skupenstvách vody, rozpustnosti rôznych látok vo vode i o kolobehu vody. Pripomenuli sme si učivo o človeku a význame vody pre organizmus, správne dodržiavanie pitného režimu a známe heslo: Pite zdravú vodu – vodu z vodovodu. Žiaci v skupinkách vypracovali projekty o význame a dôležitosti vody, ktoré sa umiestnili na chodbe. Nakoniec každý žiak hovoril, čo robí, aby vodou neplytval. Piataci využili pisateľskú dielňu, v ktorej sa zamýšľali nad témou: Ak by boli rybou, čo by odkázali ľuďom.

            A aký odkaz si z dnešného dňa odnášame?

            • Nezabudnime šetriť vodu doma, v škole, v práci.
            • Nenechávajme ju dlho tiecť.
            • Ak nám zostane v pohári voda, ktorú sme nestihli vypiť, polejme ňou kvety.

            Mgr. Harčaríková, Mgr. Urdová

          • Biblická olympiáda a biblická súťaž

          • Dňa 21.3.2024 sa konala biblická olympiáda pre žiakov druhého stupňa a biblická súťaž pre žiakov prvého stupňa. V kategórii A súťažili žiaci druhého ročníka: Peter Židovský, Šimon Šima, Sofia Suchákategŕiu B reprezentovali žiaci štvrtého ročníka: Maroš Dopirák, Gréta Mikitová, Nikola Ramsová. V biblickej olympiáde nás reprezentovali žiačky: Alexandra Šalamonová 5.A, Ivana Dufalová 8.A, Eva Mária Pavlíková 8.A  

            Ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Mgr. Mosoriaková Martina 

        • Zápis žiakov do 1.ročníka
          • Zápis žiakov do 1.ročníka

          • Vážení rodičia, zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ bude prebiehať nasledovne:

            1. zákonný zástupca vyplní elektronickú prihlášku na webovej stránke školy /horná lišta/

            2. prezenčný zápis - osobné stretnutie dňa 15. apríla 2024 /pondelok/   v priestoroch budovy školy,  v čase od 12,30 - 16,30 hod.

            Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami v elektronickej prihláške, potvrdenie prihlášky podpismi oboch zákonných zástupcov sa uskutoční  v deň prezenčného zápisu. Potrebné je doniesť rodný list dieťaťa.

            V prípade, že sa zápisu zúčastní iba jeden z rodičov, prosíme o vyplnenie:

            Písomné vyhlásenie

            Vyhlásenie

            Zápis sa týka detí narodených od 01.09.2017 do 31.08.2018 a detí, ktoré mali odklad povinnej školskej dochádzky.

            O prijatí/neprijatí do 1. ročníka ZŠ s MŠ Orlov bude zákonný zástupca informovaný vydaním rozhodnutia riaditeľky školy do 15. júna 2024.

            Čo čaká prváka, čo by mal zvládnuť, ako by sa mal správať?

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Orlov podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov poskytuje dňa 20.03.2024/streda/ riaditeľské voľno žiakom základnej školy 1.-8.ročníka z organizačných dôvodov súvisiacich so zabezpečením celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka T9-2024.

          • Medzinárodný deň MATEMATIKY

          • 14.3. je pre nadšencov matematiky veľmi výnimočný deň. Je oslavou snáď najznámejšej matematickej konštanty, ktorú označujeme gréckym písmenom π. Prečo práve 14. marca? Pretože čísla v dátume (3, 1, 4) sú prvými tromi číslicami čísla π a okrem toho je to deň narodenín Alberta Einsteina.

            Ludolfovo číslo, ako sa pí oficiálne nazýva, je číslo iracionálne a má nekonečný počet desatinných miest.

            Pri príležitosti  tohto dňa sme  pre našich žiakov zorganizovali iný spôsob vyučovania matematiky, ktorý prináša zábavu a dobrodružstvo do sveta čísel.

            Matematika nie je len o počítaní a rovniciach, ale je to skvelá hra plná záhad a objavov. Preto sme si pripravili  rôzne aktivity a kvízy prostredníctvom, ktorých žiaci objavovali krásy matematiky. Od hľadania pokladov v matematických hádankách až po vedomostné súťaže, kde si žiaci mohli overiť svoje nadobudnuté matematické vedomosti.

            Mgr. Krompaščíková, Mgr. Urdová

          • Knižnica Stará Ľubovňa

          • Dňa 12.03.2024 navštívili žiaci prvého stupňa mestskú knižnicu, kde nás pani knihovníčka voviedla do deja knižky Glória. Zákutia knižnice boli deťom známe, cítili sa tam ako doma. Poprezerali si knihy, ktoré ich zaujali, zahrali si hru na spoznávanie kníh. Ak by mali záujem navštíviť knižnicu rodičia s deťmi, sú srdečne pozvaní.  

            Mgr. Veronika Chovancová

          • Geografická olympiáda - okresné kolo

          • Po úspešnom absolvovaní školského kola naši žiaci postúpili do okresného kola geografickej olympiády, ktoré prebehlo 12. marca 2024. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách.

            Kategória E - Ján Dufala 8.A , kategória G - Ján Fecko 5.A  

            Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Mgr. Mosoriaková Martina

          • Skúšame to inak

          • Niečo sa chystá ..... :)

            Našich budúcich prvákov čaká veľa, veľa, veľa zaujímavých aktivít, činností, zážitkov, poznatkov. Toto je malá ukážka toho, ako písmenkujú naši terajší ....

            Mgr. M. Tomčíková

          • Sopky - projekt 5. A

          • V rámci geografie sa žiaci 5. A zapojili do projektu „Sopka“. Ich úlohou bolo vytvoriť model sopky, na ktorom  využili rôznorodý materiál. Niektoré modely demonštrovali aj výbuch sopky. Každý model bol jedinečný. Na názornom príklade si žiaci lepšie upevnili učivo o sopkách.

            Vďaka patrí aj rodičom za pomoc, trpezlivosť a asistenciu pri zhotovovaní modelov.

            Mgr. Mosoriaková

          • Svet okolo nás- Tanzánia

          • Cyklus SVET OKOLO NÁS je celoštátny vzdelávací projekt, ktorý žiakom základných škôl a študentom stredných škôl a gymnázií priblíži zaujímavé kúty našej planéty. Tento rok sme spoznávali štát Tanzánia, okrem filmovej projekcie sme mali možnosť aj osobne sa porozprávať s tvorcami projektu. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s nimi. Zvyšok dopoludnia sme strávili na klzisku, kde sme si znova zdokonalili svoje korčuliarske schopnosti. 

            Mgr. Mosoriaková

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 21.februára sa v Centre voľného času v Starej Ľubovni uskutočnilo okresné kolo v umeleckom prednese slovenskej povesti - Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského.

            O tom, že to deti stále baví, svedčila bohatá účasť v jednotlivých kategóriách. Nechýbala pozorná porota ani zvedaví, ale veľmi prajní diváci. Tí nešetrili potleskom a takýmto pekným spôsobom ocenili a podporili nielen svojich favoritov, ale všetkých recitujúcich. Súťažiaci sa naozaj dobre pripravili. Porota tam mala pri rozhodovaní veru ťažkú úlohu. 

            Súťaže sa zúčastnila aj naša žiačka Sára Urdová (5.A), ktorej patrí veľké poďakovanie za úspešnú reprezentáciu školy.

            Verím, že Sárka bude svoje recitačné schopnosti rozvíjať aj naďalej.

             

            Mgr. Bibiána Kaletová

          • Valentín

          • 14. február je deň, kedy sa oslavuje Valentín.

            Svätý Valentín bol mučeník, rímsky kňaz, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry.  Keď to cisár Claudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti.

            My sme si tento deň pripomenuli lásku v každej podobe, súrodeneckú, kamarátsku, rodičovskú obdarovaním valentínskeho pozdravu so sladkým prekvapením.

            Počas tohto dňa  žiaci siedmeho ročníka predávali valentínky s lízankou a milo nás potešili.

            Mgr. Mosoriaková Martina

          • Čítame pre radosť

          • "Čítame pre radosť" je názov rozvojového projektu MŠVVaŠ, do ktorého sa úspešne zapojila aj naša škola. Účelom tohto projektu je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám, čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí mladšieho školského veku. Vďaka projektu sme získali financie na zakúpenie kníh do triednych knižníc, z ktorých sa veľmi tešíme.

            Mgr. M. Tomčíková 

          • Olympiáda finančnej gramotnosti

          • Tento rok sme sa opäť zapojili do súťaže Olympiáda finančnej gramotnosti, ktorú usporiadala Obchodná akadémia v Starej Ľubovni. Dňa 7. februára sa stretli  štvorčlenné družstvá z trinástich základných škôl nášho regiónu, aby si zmerali svoje vedomosti v oblasti financií.

            Naše družstvo tvorili žiaci Ján Dufala 8.A, Peter Urda 8.A, Filip Kravec 9.A, Adrián Pariľák 9.A.

            Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy a veríme, že svoje vedomosti zúročia aj v praxi.

            Mgr. Krompaščíková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Orlov
      • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ : 0918 579 912, 0907 312 211 Zborovňa: 0948 528 109 Materská škola: 0948 975 588 Školská jedáleň: 0948 528 106 PaM: 0907 607 029
      • Orlov 5 065 43 Orlov Slovakia
      • 37876155
      • 2021685545
      • 052 49 21 233 oosl.lubotin@minv.sk juliana.pristasova@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje